Hasznos tanácsokJavítás, felújításRedőny tippek

Régi fa redőnyök javítása, felújítása, cseréje

A fából készült redőnyök a legrégebben gyártott redőnyfajták. Ezt a redőnytípust, több, mint 100 évvel ezelőtt is gyártották már. Sajnálatos módon - főleg az idősebb darabok - időnként sajnos meghibásodnak, elromlanak. Idővel mozgó alkatrészeik a használat következtében elkopnak, a fából készült redőnylécek megrepednek, elkorhadnak, a redőnyök festése megkopik, lepereg. A mozgatáshoz használt redőny gurtni a hosszú használat alatt elkopik, elszakadhat. Több kisebb, de akár egy nagyobb hiba előfordulása esetén is azonnal indokolttá válhat a régi fa redőnyök javítása, felújítása, cseréje, valamint korszerűsítése.

Régi fa redőnyök javítása, felújítása, cseréje

A régi fa redőnyök javítása, felújítása több lehetséges módon is megoldható. Olyan esetben, amikor már a régi fa redőnyöket anyagilag nem éri meg felújítani vagy a javításuk már valamiért nem lehetséges, abban az esetben esetleg a régi redőnyök teljes cseréje is kivitelezhető.

A régi, elavult illetve meghibásodott fa redőnyök javítása vagy felújítása alkalmával a redőnyök szinte összes alkatrésze megjavítható vagy új alkatrészre cserélhető.

A régi fából készült redőnylécek tisztítás és csiszolás után a kívánt színre átfesthetők vagy igény szerint részben vagy teljesen, új, fából készült redőnylécekre cserélhetők. Az új redőnylécek kizárólag jó minőségű, szárított, csomómentes fából készülnek. Az elkészült redőnyléceket fakonzerváló alapozóval kezeljük, amely védelmet nyújt a rovarok, a farontó gombák és a penész ellen. Ezt követően a megrendelő által kiválasztott tetszőleges színre festjük, pácoljuk azokat, így hosszú ideig ellenállnak az időjárás viszontagságainak és az UV-sugárzásnak.

A régi fából készült redőnytengelyt, igény vagy szükség szerint, új, fémből készült, csapágyazott tengelyre cseréljük. A régi fémszerkezetet (redőnyléc vezetősínt) megtisztítjuk és a kívánt színre lefestjük, valamint szükség esetén teljesen újra kicseréljük.

A régi, kopott, elkoszolódott vagy már teljesen elszakadt redőny gurtnit, újra kicseréljük.

Fa redőny palástjának cseréje műanyagra

Régi fa redőny felújítása esetén, igény szerint, műanyag redőnypalást is beépíthető a fából készült redőnylécek helyére. Ebben az esetben a régi falécek helyére 55 mm vastag műanyag redőnylécekből készült palástot építünk be. Így végül egy sokkal könnyben mozgatható és csendesebb redőnyt kapunk, ami annak köszönhető, hogy a műanyag redőnyléceknek jóval kisebb a súlya.

Ezt a lehetőséget elsősorban, akkor érdemes számításban venni, ha a nehéz fából készült redőnyök mozgatása – különösen időseknek és gyerekeknek - problémákat okoz. Illetve abban az esetben, ha a fa redőnylécek esetleg szükségessé váló cseréjére olcsóbb megoldást szeretne találni.

Fa redőny cseréje alumínium redőnyre

A régi fa redőnyök helyére új alumínium redőny is beszerelhető. Ebben az esetben a régi redőny összes régi alkatrésze kicserélésre kerül, az új, könnyű és tartós, szinte teljes egészében alumíniumból készült alkatrészekre.

A redőnypalástot alkotó redőnylécek, szigetelőhabbal kitöltött alumínium idomokból épülnek fel, melyek kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. A redőnytengely golyóscsapágyakkal van ellátva, ezért a redőnypalást fel-le mozgatása rendkívül könnyű és csendes. A redőnylefutók (redőnyléc vezetősínek) alumíniumból készülnek és a vezetősínek belsejében gumibetét található.

Az alumínium redőny kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, jól ellenáll az UV sugárzásnak, valamint a működtetése is rendkívül könnyű és csendes. Igény szerint esetleg szúnyogháló (rovar háló) is rendelhető a redőny mellé kiegészítőként.

A megrendelő kérésére a redőnyök villanymotorral is felszerelhetők. Ezek a motoros redőnyök vezérelhetők távirányítással, vagy akár időkapcsolóval is. Így akár egyetlen gombnyomás is elegendő a redőnyök fel-le mozgatásához.