Hasznos tanácsokRedőny tippek

Műanyag redőny típusainak különbségei

A műanyag redőny típusainak különbségei első ránézésre nem mindenki számára észrevehetőek és egyértelműek. Vannak látványos és kevésbé észrevehető különbségek. Ebben a kis ismertetőben a műanyag redőnyök választásához szeretnénk egy kis segítséget és magyarázatot adni.

A műanyag redőny a legnépszerűbb és legelterjedtebb redőnyfajta, ami elsősorban kedvező árának, tartósságának, könnyű és egyszerű kezelhetőségének, valamint esztétikus megjelenésének köszönhető. A külső tokos műanyag redőnyöknek kétfajta típusa is létezik. Az egyik, az úgy nevezett „Hagyományos műanyag redőny”, míg a másik típusát „Új típusú műanyag redőny” néven szokás nevezni.

A Hagyományos műanyag redőnyökre elsősorban a kedvező ár és az egyszerű felépítés a legjellemzőbb. Ezzel szemben az Új típusú műanyag redőnyöknél a jobb minőség, a korszerűség, a hosszú élettartam, valamint az esztétikusabb megjelenés kiemelendő.

Az Új típusú műanyag redőny készítéséhez felhasznált anyagok és technikák lényegesen korszerűbbek és tartósabbak, mint a Hagyományos műanyag redőnyöknél használtak. Az Új típusú műanyag redőnyök külső kialakítása nagyban hasonlít az alumínium redőny formavilágára. A tok mérete, formája, a lefutók kialakítása szinte majdnem ugyanolyan, mint az alumínium redőnyöknél.

A hagyományos és az új típusú műanyag redőny lényeges különbségei

Hagyományos műanyag redőny

A tok vaslemezből készül, ami festékréteggel van ellátva. A tengely csúszócsapágyakon fut. A lefutó sín műanyag és nem rendelkezik zajcsökkentő betéttel. Ezekbe a redőnyökre kizárólag külön egységként szerelhető fel a szúnyogháló.

Új típusú műanyag redőny

A tok anyaga korrózióálló acéllemez (Lindab lemez), aminek felületkezelése porfestéssel (szinterezéssel) történik. A tok két végén alumíniumból készült lezáró idomok találhatók. A redőny méretezése kialakítása esztétikusabb és kisebb, mint a hagyományos műanyag redőnynek. A redőnytengely golyóscsapágyakon fut. A redőnyök lefutórendszere műanyag, de a redőnyléc vezetősín mérete fele akkora, mint a hagyományos műanyag redőnyöknél, valamint a redőnyléc vezetősín zajcsökkentő gumibetéttel van ellátva. Kialakítása, méretezése teljesen megegyezik az alumínium redőny kialakításával és méreteivel. Ez a kialakítás lehetővé teszi, hogy a redőnyökre a megrendelő kérésére esetleg szúnyogháló (rovar háló) is felszerelhető. Természetesen a redőny és a szúnyogháló (rovar háló) függetlenül mozgatható egymástól.

Összegezve:
 Hagyományos műanyag redőnyÚj típusú műanyag redőny
Tok anyagafestett fémlemezporfestett (szinterezett) fémlemez
Tengelycsúszócsapágyasgolyóscsapágyas
Lefutó rendszerviszonylag nagyméretű, nincs zajcsökkentő betétkis méret, van zajcsökkentő betét
Redőnyléc37 mm széles37 mm széles
Gurtni16 mm széles16 mm széles
Kiegészítő szúnyoghálócsak külön egységkéntbeleszerelhető és így összességében olcsóbb